1 November, 2005 12:26

Говорим со школьниками о СПИДе

У жовтні 2005 року Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» розпочав серію зустрічей зі школярами та студентами Києва на тему ВІЛ/СНІДу. Основна їх мета – зацікавити підлітків в отриманні додаткової інформації про ВІЛ/СНІД, розповісти про реальні та уявні загрози інфікування ВІЛ, а також про те, як захистити від реальних загроз себе і своїх близьких. Ми будемо раді, якщо наші матеріали будуть вам корисні. Презентацію та роздатковий матеріал для самостійного проведення таких зустрічей ви можете завантажити на цій сторінці.
Говорим со школьниками о СПИДе / Elena Pinchuk Foundation

Що необхідно для того, щоб самостійно провести таку зустріч

1. Клікніть правою кнопкою миші на посиланні Презентація на цій сторінці і через функцію «Зберегти об'єкт як...» збережіть презентацію, підготовлену в форматі Microsoft Power Point, на диску вашого комп'ютера.

2. Кожен слайд презентації супроводжується спеціальними коментарями та нотатками. Вони призначені не для показу на екрані, а для усного спілкування з аудиторією. Ці нотатки можна побачити в нижній частині екрану в програмі Microsoft Power Point при звичайному перегляді презентації. Щоб отримати їх у паперовому вигляді, необхідно роздрукувати варіант презентації у форматі Нотаток. Для цього в Microsoft Power Point треба знайти в підменю «Файл» розділ «Друк».

У випадаючому меню «Друкувати» виберіть варіант «Видачі». Під кожним роздрукованим слайдом буде тест нотаток і коментарів до них.

3. Для демонстрації презентації необхідні комп'ютер і проектор. Якщо ви плануєте самостійно займатися технічною стороною зустрічі, але не дуже впевнені в собі – вам допоможе ця проста інструкція. Підключіть вимкнений проектор до вимкненого комп'ютера. На комп'ютері вам знадобиться роз'єм для підключення монітора (поруч з ним намальований значок монітора). На проекторі – RGB вхід. Але є й інші варіанти (наприклад, з'єднання проектора і комп'ютера через роз'єми HDMI, USB або S-video). Увімкніть проектор, дочекайтеся, поки він розпочне працювати в штатному режимі, потім увімкніть комп'ютер. Якщо все зроблено правильно – в проекції ви побачите стартовий екран завантаження вашого комп'ютера.

Кілька корисних порад з проведення презентації

1. Будьте дуже уважні до статистичних даних, наведених у презентації. Вони мають властивість ставати застарілими та змінюватися – від одного разу на місяць для офіційної статистики до одного разу на рік для експертних оцінок. Ми будемо намагатися періодично уточнювати всі цифри. Але для вашої впевненості, що факти, які ви збираєтеся оголошувати, не опиняться «другої свіжості», будь ласка, зв'яжіться з автором презентації – директором Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» Ольгою Руднєвою – й уточніть всі цифри. Контакти для уточнення даних: телефон +380 44 490 4805, мейл [email protected]. Ці контакти також є в розділі Команда фонду на нашому сайті.

2. Намагайтеся зарезервувати для зустрічі мінімум півтори години. За один урок детально викласти матеріал і відповісти на, зазвичай, численні запитання практично неможливо.

3. Рекомендуємо проводити такі зустрічі без вчителів. Це зробить і слухання, і подальше спілкування більш вільним. Крім того – так можна уникнути серцевих нападів, які періодично трапляються, особливо у педагогів старшого покоління, під час обговорення, наприклад, теми використання презервативів.

4. Оптимально, щоб зустріч та обговорення вела жінка. Це дозволяє сформувати «жіночий погляд» на проблему і спертися на найбільш вдячну й уважну частину аудиторії – жіночу. Інформацію про своє здоров'я, про відносини з коханою людиною, про секс дівчата сприймають набагато серйозніше, ніж хлопці. Однак важливо, щоб у зустрічі брав участь чоловік, який нарівні з вами міг би відповісти на питання чоловічої частини аудиторії. Найчастіше, хлопці та дівчата соромляться ставити відверті запитання в присутності один одного. Дівчата зволікають, чекаючи, коли підуть хлопці, і навпаки. Тому найкращий вихід – у форматі питання-відповіді говорити з дівчатами та хлопцями окремо.

5. Намагайтеся перед зустріччю зібрати всю можливу інформацію про проблему. Зараз це не важко – багато інформації є в інтернеті, масу даних можуть надати неурядові організації у вашому регіоні. Якщо підлітки відчують, що ви не дуже впевнено володієте темою або просто «відпрацьовуєте номер», – ви втратите свою аудиторію. Ми готові всіляко допомагати вам порадами і ділом. Як мінімум – ви можете замовити для використання у вашій презентації наші відео ролики, які є в розділі Інформаційні кампанії на нашому сайті. Для отримання потрібної вам інформації або матеріалів, будь ласка, зв'яжіться з Павлом Піміновим, директором з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» за телефоном +380 44 490 4805, або по електронній пошті – [email protected]. Ці контакти також є в розділі Команда фонду на цьому сайті.

6. Якщо вам поставили запитання, відповіді на яке ви не знаєте, скажіть про це прямо, не намагаючись щось вигадувати. Ви можете зв'язатися з фахівцем, уточнити необхідну інформацію, і після цього передайте інформацію тому, хто нею цікавився. Невірна або невпевнена відповідь, невиконання обіцянки відповісти на запитання в майбутньому породжує недовіру, яку буде вже неможливо подолати.

Практика показує, що школярам 10-11 класів тема ВІЛ/СНІДу дуже цікава. Слухають вони дуже уважно, оскільки ясно розуміють: можливе інфікування ВІЛ може дуже змінити їх життя та майбутнє. Навіть місцеві «зірки», які намагаються жартувати, не можуть відвернути увагу від теми. Якщо аудиторія вас не слухає – причина, швидше за все, у вас.

Сподіваємося, що, розмовляючи зі школярами про СНІД і секс, ви відкриєте для себе багато нового.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Read more