18 Квiтня, 2016 13:59

Учасники благодійної програми Київського півмарафону підтримали мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей

Благодійна програма Київського півмарафону, яка розпочалася на майданчику Української Біржі Благодійності (УББ) за місяць до його старту, допомогла зібрати кошти необхідні для розширення роботи мобільних клінік, що надають допомогу ВІЛ-позитивним дітям у віддалених регіонах України. Загальна сума благодійних пожертв, які були зібрані на момент старту Київського півмарафону, завдяки участі українських зірок – спортсменів, телеведучих, журналістів, політиків – склала 240 тисяч гривень. Участю в благодійному марафоні Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» почав travel-проект «Кілометри добра», який спрямований на заохочення до активного способу життя і завдяки якому буде привертатися увага до проблем ВІЛ-позитивних дітей. «Кілометри добра» стартували в рамках проекту Safe Connection Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД», який реалізується за підтримки Фундації Кока-Кола.
Учасники благодійної програми Київського півмарафону підтримали мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей / Фонд Олени Пінчук
Автор: Валентина Ростовікова | Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД»

Усього в благодійному марафоні, який стартував напередодні шостого Київського півмарафону, взяли участь десять благодійних фондів. Проект допомоги мобільним клінікам для ВІЛ-позитивних дітей став другим за загальним обсягом пожертв серед усіх проектів, заявлених у благодійній програмі. Усі кошти, залучені під час благодійного марафону, будуть спрямовані на розширення участі лікарів і соціальних працівників у роботі мобільних клінік, на закупівлю матеріалів, необхідних для їх роботи в регіонах.

У зборі пожертв взяли участь українські зірки, громадські діячі та представники бізнесу: теле- і радіоведуча Василіса Фролова; Олімпійська чемпіонка, Чемпіонка світу та Європи зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва; народний депутат України Борислав Береза; уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба; дизайнер Жан Гріцфельдт; журналісти Маргарита Чорнокондратенко (Reuters), Анастасія Кошман (Новий канал), Ахава Тесленко (ICTV); Ольга Руднєва (директор Фонду Олена Пінчук «АНТИСНІД»); команда чемпіонів світу та Європи з боксу SpartaBox; команда мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия». Вони звернулися до своїх друзів і фанів із закликом підтримати їх благодійний забіг заради розвитку проекту «Мобільні клініки».

Більшість з них не тільки виявила активність у соціальних мережах, закликаючи своїх читачів приймати участь у благодійному проекті, але й вийшли на страт півмарафону, демонструючи свою соціальну позицію та агітуючи за активний спосіб життя. Більшість зірок обрали для пробігу дистанції від 2 до 10 кілометрів – залежно від рівня своєї фізичної підготовки і часу, відведеного на тренувальний період.

Участь Василіси Фролової та Лілії Подкопаєвої у цьому проекті особливо символічна, оскільки вони були серед тих українських зірок, які не просто взяли участь у презентації мобільних клінік на Михайлівській площі Києва в 2009 році, але й вирушили разом з лікарями в регіони, щоб долучитися до церемонії передачі обладнаних медичних автомобілів регіональним Центрам СНІДу – Василіса в Миколаєві, а Лілія в Донецьку.

Усього Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» планує залучити за допомогою відомих людей благодійні кошти на суму понад 300 тисяч гривень, щоб забезпечити роботу мобільних клінік у розширеному форматі до кінця 2016 року.

До 20-го квітня усі бажаючі можуть підтримати проект на сайті Украинской биржи благотворительностиubb.org.ua/kmdobra.

Мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей

Мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей працюють в Україні вже понад 7 років. Завдяки їм діти з діагнозом ВІЛ/СНІД з маленьких міст і сіл отримали доступ до якісної медичної допомоги. Лікарі та соціальні працівники з великих міст регулярно доставляють медикаменти й антиретровірусну терапію у віддалені регіони України, які найбільше постраждали від епідемії ВІЛ/СНІДу. Цей проект відкриває доступ до якісної медичної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомагає налагодити комунікацію лікарів зі столиці та обласних центрів з регіональними лікарнями й фахівцями, значно збільшують охоплення в обстеженні та спостереженні за пацієнтами, консультуванні їх родин. Також він дає можливість навчання лікарів та створення баз даних пацієнтів в областях, де працюють клініки.

Вперше мобільні клініки роз’їхалися у п’ять регіонів України в березні 2009 року. Клініки були закуплені та обладнані на кошти, зібрані під час благодійного аукціону, який організував Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД». Подальша робота мобільних клінік, які забезпечили регулярний доступ до якісної медичної допомоги маленьким пацієнтам та їх батькам у найвіддаленіших населених пунктах, підтримувалася фондом протягом семи років існування проекту. На жаль, мобільні клініки в Донецьку і в Криму більше не є частиною проекту, але бригади лікарів у Миколаєві, Дніпропетровську та Києві, як і раніше, потребують фінансування, а тисячі їх пацієнтів – життєво важливого лікування.

Кожна мобільна клініка забезпечена портативним обладнанням та матеріалами, необхідними для проведення первинної діагностики, забору крові, надання медичної допомоги. Крім того, команди лікарів проводять профілактичну роботу з ВІЛ-позитивними вагітними, навчають лікарів кабінетів довіри алгоритмам роботи по виявленню та супроводу пацієнтів з ВІЛ-позитивним статусом. Соціальні працівники та психологи, які також входять до складу мобільних медичних бригад, проводять роботу з профілактики відмов і прихильності до лікування, надають психологічну підтримку та соціальний супровід сім'ям, в яких виховуються ВІЛ-позитивні діти.

Завдяки мобільним клінікам тисячі ВІЛ-позитивних дітей отримали регулярний доступ до кваліфікованої допомоги педіатрів та інфекціоністів. Всього проект охопив 5,5 тисячі дітей, народжених від ВІЛ-позитивних мам, – це понад 70 відсотків українських дітей, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу та які потребують постійної уваги медиків.

Мобільні клініки були придбані та обладнані на кошти, зібрані на благодійному аукціоні, який був організований Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД». 29 листопада 2008 року на ньому було зібрано 580 тисяч доларів для цього проекту.

Проект «Кілометри добра»

Презентація проекту відбулася 17 березня, за місяць до старту Київського півмарафону в файт-хаузі SpartaBox. У події взяли участь українські зірки, громадські діячі та представники бізнесу: теле- і радіоведуча Василіса Фролова; Олімпійська чемпіонка, Чемпіонка світу та Європи зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва; народний депутат України Борислав Береза; дизайнер Жан Гріцфельдт; команда чемпіонів світу та Європи з боксу SpartaBox; команда мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия».

Команда «Сушия» посідає особливе місце серед партнерів Фонду «АНТИСНІД» по благодійному марафону Вона не лише мобілізувала своїх співробітників, але й звернулася з прохання про підтримку марафону до десятків тисяч своїх клієнтів.

Проект буде розвиватися в партнерстві з телеканалом ICTV – в ранковому телешоу «Ранок у великому місті» з’явиться спеціальна рубрика «Кілометри добра» – та за підтримки Фундації Кока-Кола.

Українська Біржа Благодійності (www.ubb.org.ua) – це перша в Україні незалежна загальнонаціональна соціальна інфраструктура онлайн-благодійності. Її мета – створювати, підтримувати та розвивати ефективну платформу взаємодії між донорами, громадськими організаціями (операторами допомоги) та одержувачами допомоги, зміцнюючи таким чином неприбутковий сектор і благодійність в Україні. Проект ініційований завдяки гранту Фонду Віктора Пінчука.

Kyiv Half Marathon 2016 (www.kyivhalfmarathon.org) – ці щорічні змагання проводяться для популяризації масових бігових заходів в Україні, а також для пропаганди здорового способу життя, розвитку масового спорту та інтеграції України у світовий марафонський рух. Третій рік поспіль півмарафон залучає до співпраці благодійні фонди, щоб привернути увагу суспільства до актуальних гуманітарних проблем і допомогти їх вирішенню. У 2014 році завдяки благодійному забігу вдалося зібрати 150 000 гривень, у 2015 році ця сума збільшилася до 644 595 гривень.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected]. Фотогалерея
Відео

ICTV
Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Матеріали по темі