15 Серпня, 2016 11:34

«Київська сотка» продовжить маршрут «Кілометрів добра»

Учасники третього київського веломарафону приєдналися до благодійного проекту «Кілометри добра». «Київська сотка» стане новим етапом цього проекту: відомі учасники змагань – українські підприємці, громадські діячі, спортсмени, музиканти та ресторатори – на Українській біржі благодійності (УББ) будуть збирати пожертви на мобільні клініки, які допомагають ВІЛ-позитивним дітям у віддалених регіонах України. Соціальна ініціатива «Кілометри добра» стартувала навесні 2016 року в рамках проекту Safe Connection Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД», який реалізується за підтримки Фундації Кока-Кола.
«Київська сотка» продовжить маршрут «Кілометрів добра» / Фонд Олени Пінчук

Обличчями проекту стали Сергій Харчук, ініціатор «Київської сотки», відомий український підприємець, громадський діяч та організатор спортивних подій; гурт Kozak System; співачка Росава; велогонщик та музикант Єгор Панченко; ресторатор Богдан Глузд. Вони звернуться до учасників веломарафону та своїх фанатів через ЗМІ та соціальні мережі, щоб закликати їх робити благодійні пожертви та поширювати інформацію про проект.

Сергій Харчук: «Мені пощастило. Моя пристрасть до велоспорту дозволяє багато подорожувати та переймати найкращий світовий досвід, щоб втілювати його в рідній Україні. Я брав участь у багатьох публічних масових заходах, тому впевнений, що всі вони мають носити соціальний характер. В наших силах не лише проїхати сотню кілометрів, але й допомогти ВІЛ-позитивним дітям. Ми маємо зробити ці сто кілометрів найдобрішими та найзмістовнішими в нашому житті».

Росава: «Під час велоперегонів я планую подолати двадцять п'ять кілометрів. Для мене це справді НАДзусилля, але воно не може зрівнятися з тими надзусиллями, які щодня роблять ВІЛ-позитивні діти та їх родини в боротьбі за нормальне, цивілізоване життя. Мобільні клініки – це важливий крок до надання ефективної медичної допомоги у найвіддаленіших куточках країни. Як мама двох дітей усвідомлюю, наскільки важливим є цей проект у намаганні створити системну медичну мережу професійної та доступної допомоги».

Усі, хто бажає приєднатися до спортивних зірок, вже можуть зробити це на сайті Української біржі благодійності: www.ubb.org.ua/kmdobra. Усі залучені кошти будуть спрямовані на розширення участі лікарів і соціальних працівників у роботі мобільних клінік та на закупівлю матеріалів, необхідних для їх роботи.

«Київська сотка» – це веломарафон дистанцією 100 кілометрів, ініціаторами якого стали Сергій Харчук та його син Антон. Проводиться з метою популяризації екологічного виду транспорту – велосипеду, а також просування здорового способу життя. Дає можливість спортсменам, мандрівникам та шанувальникам велоспорту вдосконалити спортивну майстерність, сприяє екологічній просвіті через залучення до таких видів активного відпочинку, які не завдають шкоди довкіллю. Це аматорські змагання для всіх бажаючих: чоловіків і жінок у категоріях від 18 років на велосипедах будь-якого типу. Вперше вони відбулися восени 2014 року. Змагання проводяться щороку наприкінці серпня – початку вересня. У 2016 році вони будуть проведені у Києві та Київській області 4 вересня.

Проект «Кілометри добра»

Перший етап проекту був приурочений до Київського міжнародного напівмарафону, який відбувся 18 квітня2016 року.

На цьому етапі у зборі пожертв брали участь українські зірки, громадські діячі та представники бізнесу: теле- і радіоведуча Василиса Фролова; Олімпійська чемпіонка, Чемпіонка світу та Європи зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва; народний депутат України Борислав Береза; уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба; дизайнер Жан Гріцфельдт; журналісти Маргарита Чорнокондратенко (Reuters), Анастасія Кошман (Новий канал), Ахава Тесленко (ICTV); директор Фонду Олена Пінчук «АНТИСНІД» Ольга Руднєва, команда чемпіонів світу та Європи з боксу SpartaBox; команда мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия».

Більшість з них не тільки проявили свою активність у соціальних мережах, закликаючи брати участь у благодійному проекті своїх фанів і читачів, але й вийшли на старт напівмарафону, демонструючи свою соціальну позицію та агітуючи вести активний спосіб життя.

У травні свої кілометри добра по одній з найбільш небезпечних гірських трас України промчали пілоти автомобільної команди Sushiya Racing Team Сергій Бабак та Роман Романчук. Вони взяли участь у гірських перегонах «Трембіта Буковель», щоб залучити додаткові ресурси на підтримку мобільних клінік.

Влітку 2016 року до проекту приєдналися відомі українські важкоатлети Юлія Паратова та Дмитро Чумак, які представляють Україну на літніх Олімпійський іграх у Ріо-де-Жанейро.

Проект розвивається в партнерстві з телеканалом ICTV – в ранковому телешоу «Ранок у великому місті» створена спеціальна рубрика «Кілометри добра» – і за підтримки Фундації Кока-Кола.

Мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей

Мобільні клініки для ВІЛ-позитивних дітей працюють в Україні вже понад 7 років. Лікарі та соціальні працівники з великих міст регулярно доставляють медикаменти й антиретровірусну терапію у віддалені регіони України, які найбільше постраждали від епідемії ВІЛ/СНІДу. Цей проект відкриває доступ до якісної медичної допомоги дітям з діагнозом ВІЛ/СНІД з маленьких міст і сіл та з малозабезпечених сімей, допомагає налагодити комунікацію лікарів зі столиці та обласних центрів із регіональними лікарнями й фахівцями, значно збільшує охоплення в обстеженні та спостереженні за пацієнтами, консультуванні їх родин. Також він дає можливість навчання лікарів та створення баз даних пацієнтів в областях, де працюють клініки.

Вперше мобільні клініки роз’їхалися у п’ять регіонів України в березні 2009 року. Подальша робота мобільних клінік, які забезпечили регулярний доступ до якісної медичної допомоги маленьким пацієнтам та їх батькам у найвіддаленіших населених пунктах, підтримувалася фондом протягом всього існування проекту. На жаль, мобільні клініки в Донецьку і в Криму більше не є частиною проекту, але бригади лікарів у Миколаєві, Дніпропетровську та Києві, як і раніше, потребують фінансування, а тисячі їх пацієнтів – життєво важливого лікування.

Кожна мобільна клініка забезпечена портативним обладнанням та матеріалами, необхідними для проведення первинної діагностики, забору крові, надання медичної допомоги. Крім того, команди лікарів проводять профілактичну роботу з ВІЛ-позитивними вагітними, навчають лікарів кабінетів довіри алгоритмам роботи по виявленню та супроводу пацієнтів з ВІЛ-позитивним статусом. Соціальні працівники та психологи, які також входять до складу мобільних медичних бригад, проводять роботу з профілактики відмов і прихильності до лікування, надають психологічну підтримку та соціальний супровід сім'ям, в яких виховуються ВІЛ-позитивні діти.

Завдяки мобільним клінікам тисячі ВІЛ-позитивних дітей отримали регулярний доступ до кваліфікованої допомоги педіатрів та інфекціоністів. Всього проект охопив 5,5 тисячі дітей, народжених від ВІЛ-позитивних мам, – це понад 70 відсотків українських дітей, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу та які потребують постійної уваги медиків.

Мобільні клініки були придбані та обладнані на кошти, зібрані на благодійному аукціоні, який був організований Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД». 29 листопада 2008 року на ньому було зібрано 580 тисяч доларів для цього проекту.

Українська Біржа Благодійності (www.ubb.org.ua) – це перша в Україні незалежна загальнонаціональна соціальна інфраструктура онлайн-благодійності. Її мета – створювати, підтримувати і розвивати ефективну платформу взаємодії між донорами, громадськими організаціями (операторами допомоги) і одержувачами допомоги, зміцнюючи таким чином неприбутковий сектор і благодійність в Україні. Проект ініційований завдяки гранту Фонду Віктора Пінчука.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Матеріали по темі