10 Грудня, 2018 09:47

Учасниці другого Українського жіночого конгресу обговорили рольові моделі жінок у суспільстві

7-8 грудня у Києві відбувся один з найвпливовіших заходів у сфері гендерної політики — Другий Український Жіночий Конгрес. Серед модераторок заходу були очільниця департаменту зв'язків з громадськістю компанії «Кока-Кола» Україна Олеся Жулинська та директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва.
Учасниці другого Українського жіночого конгресу обговорили рольові моделі жінок у суспільстві / Фонд Олени Пінчук

Український Жіночий Конгрес проходить у Києві вже другий рік поспіль. У 2018 у заході взяли участь понад 800 учасників та учасниць, серед яких перші особи України та світу, відомі політики, дипломати, громадські діячі та активісти, що опікуються питаннями гендерної рівності в Україні та закордоном.

Другий день Конгресу відкривала Олеся Жулинська, директорка зі зв'язків з громадськістю компанії «Кока-Кола» Україна та менторка проекту «Я зможу!», який реалізує Фонд Олени Пінчук за сприяння Фундації Кока-Кола. Олеся модерувала панель «Особливості національних стереотипів щодо жінок і чоловіків», у якій взяли участь пані та пани посли США, Великої Британії, Швеції, Іспанії, Португалії, Литви та Норвегії.

Дискусія розпочалася з емоційного зізнання Олесі про її захоплення фільмом «Суфражистка», присвяченого історії жіночого руху наприкінці XIX століття. Апелюючи до фільму, Олеся закликала аудиторію не сприймати сучасні права та можливості жінок як належне, а натомість цінувати та вшановувати досягнення засновниць феміністичного руху.

Амбасадори підтримали щирість Олесі та в свою чергу з гордістю розповіли про здобутки своїх країн на шляху до гендерної рівності. Посли Швеції та Великої Британії погодились, що ключ до гендерної рівності лежить у навчанні та вихованні наступних поколінь, транслюванні впевнених та незалежних рольових моделей для дівчат, відповідальному та свідомому батьківстві. Дипломати з Норвегії та Португалії підкреслили важливість та широкий вплив гендерної рівності на процеси державотворення та публічного управління. Посли Литви, США та Іспанії розповіли, як економічні та політичні кризи можуть бути використані для розширення прав і можливостей жінок у суспільстві.

Наостанок Олеся Жулинська зауважила, що українці уже пройшли «точку неповернення» на шляху до гендерної рівності, проте попереду ще багато викликів та складних завдань. Вона також подякувала панам та пані амбасадорам за підтримку та досвід, яким вони діляться з Україною.

Модераторкою фінальної платформи Конгресу – «SHEforSHE»: партнерство та наставництво – стала Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук. Динамічне обговорення було зосереджено на темах жіночої взаємопідтримки, сестринства та солідарності.

Ванда Новіцка, Президент Польської Федерації Жінок, поділилася досвідом жіночого руху у Польщі та закликала українських колег вибудовувати основи сестринства та солідарності системно: від повсякденних горизонтальних зв’язків до вищих ланок уряду та парламенту.

Відома журналістка та голова інформаційної служби каналу ICTV Олена Фроляк зауважила, що відповідального та наполегливого ставлення до роботи вона очікує саме від колег-жінок. Вони, на думку Олени, «витягують» складну та виснажливу професію журналіста в Україні. Тему професіоналізму підтримала і Світлана Войцеховська, згадуючи свій досвід менторства у проекті «Я зможу!»: «Я була дуже здивована, коли мене запросили стати менторкою, бо завжди відносила себе до "тихих політиків". Проте тепер я готова допомагати усім дівчатам стати політикам. Щоб вони не були тихими, а посідали саме ті посади, де приймаються ключові рішення».

Ірина Данилевська, співзасновниця Ukrainian Fashion Week, теж подякувала Олені Пінчук за запрошення взяти участь у проекті «Я зможу!». Ірина поглибила тему менторства, зауваживши: «Менторство – це не тільки про кваліфікацію. Менторство – це про повсякденність, про цінності та пріоритети».

Учасниці також обговорили проблеми домашнього насильства, соціальної відповідальності та впливу жінок на їх оточення. Відома телеведуча та Посол Фонду Народонаселення ООН в Україні Маша Єфросиніна розказала, що понад мільйон українок щороку страждають від різних видів гендерного насильства, і причина цьому – байдужість. Інші учасниці панелі погодилися, що замовчування та відчуження від випадків домашнього насильства – це поширене і болісне явище в українському суспільстві, і цю тенденцію треба терміново змінювати.

Підсумовуючи дискусію, Ольга Руднєва подякувала учасницям обговорення та усім жінкам, які підтримують своїх колежанок, за їхні зусилля та активну участь у русі до гендерної рівності в Україні.

Проект «Я зможу!» створений Фондом Олени Пінчук за сприяння Фундації «Кока-Кола» для того, щоб жінки, які стали відомими завдяки своїй успішній роботі в політиці, бізнесі, моді, соціальних та благодійних проектах, могли ділитися досвідом та знаннями з молоддю, підтримувати молодих жінок, які знаходяться на початку свого шляху, допомагати їм досягти успіху у кар’єрі.

Український Жіночій Конгрес організований міжфракційним депутатським об’єднанням «Рівні можливості» організований, для того щоб створити постійно діючу публічну платформу, яка сформує порядок денний з гендерної політики для Верховної Ради України, Уряду, приватного і громадського секторів та медіа-спільноти.

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Матеріали по темі