27 августа, 2008 22:04

Рівень обізнаності українських лікарів щодо ВІЛ/СНІДу є вкрай низьким – дані Телефону довіри

Українські лікарі не розуміють і бояться ВІЛ-інфікованих пацієнтів - про це заявляють фахівці Національної лінії Телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД. Протягом кількох останніх місяців до консультантів Національної лінії неодноразово звертались люди, які зазнали дискримінації від лікарів, образ та відмов у наданні медичних послуг.

У одному з селищ Одеської області, наприклад, лікарі районної лікарні відмовили у наданні допомоги вагітній ВІЛ-інфікованій жінці. Тій запропонували їхати на останніх днях вагітності до Одеси й народжувати дитину там.

«На Хмельниччині дитині, яку народила інфікована мати, лікарі 2 роки тому написали «ВІЛ» на обкладинці медичної картки. Але дитина ж здорова! Як у маленькому містечку зберегти таємницю брехливого діагнозу? Як жити далі малюку та його родичам?» - обурюється Світлана Гуревич, керівник Національної лінії телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД.   «Зараз ця мати, за нашою порадою, звернулась до юристів ВБО „Всеукраїнська мережа ЛЖВ" - щоби відстояти свої права» - додає вона.

Дискримінації від лікарів зазнають навіть... їх колеги. У 37-річної вагітної жінки, медика за фахом, лікарі з пологового будинку побачили «сумнівні» результати аналізів. В ультимативній формі  вони почали вимагати, щоб чоловік вагітної та її 7-річна донька РАЗОМ пройшли обстеження на ВІЛ! Жінка називає поведінку своїх колег «хамською та людоїдською». Вона обіцяє боротися за свої права проти горе-лікарів.

«Дуже часто ВІЛ-інфіковані зазнають кривд від лікарів.  Якщо в великих містах наша інформаційно-профілактична робота дається взнаки, то в регіонах, маленьким містах, селах люди з діагнозом часто замість допомоги дістають образи. З Волині на телефон довіри зателефонувала родина, яку лікар, їх односелець, інакше, як «наркомани» не називає! Але ж ці люди вже кілька років наркотиків не вживають.  Про яку лікарську толерантність може йти мова, де клятва Гіппократа?» - говорить Наталя Підлісна, директор ВБФ „Коаліція ВІЛ-сервісних організацій".

Моніторинг виконання лікарями своїх обов'язків щодо ВІЛ-інфікованих на Національній лінії телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД буде тривати й надалі - запевняють фахівці.

Національна лінія телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД повноцінно розпочала свою роботу з липня 2003 року. Служба надає населенню висококваліфіковані інформаційні, консультативні та терапевтичні послуги шляхом телефонного та Інтернет-консультування з проблем ВІЛ/СНІД безкоштовно та анонімно. Працює 7 днів на тиждень, 24 години на добу. Консультантами телефону довіри є професійні лікарі-інфекціоністи та психологи з багаторічним досвідом роботи у сфері телефонного консультування та у ВІЛ-сервісі. Номер Телефону довіри 8 (800) 500-45-10.

м. Київ, 02094
вул. Пожарського 11, кв. 41
тел. 044 296 19 20

Національна лінія Телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД
Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter