9 ноября, 2009 20:36

ЮНІСЕФ відзначає вагомі досягнення Української держави в сфері охорони дитинства та реформуванні системи захисту прав дітей

Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) відзначає великі досягнення Української держави в сфері охорони дитинства, високу ефективність реформи системи захисту прав дитини, яка відбулася впродовж минули чотирьох років. На цьому наголосила Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо, виступаючи на засіданні Міжвідомчої комісії з охорони дитинства, яке відбулося 6 листопада 2009 року в Києві.
Юкіє Мокуо, зокрема, відзначила щорічне збільшення в Україні починаючи з 2006 кількості новонароджених та зниження дитячої смертності, активізацію національного усиновлення, швидкий розвиток сімейних форм виховання, вдале реформування системи опіки та піклування, поліпшення системи державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відзначаючи позитивні зміни в системі охорони здоров'я дітей, керівник місії, зокрема, наголосила на тому, що впродовж останніх років в Україні втричі скоротилася кількість випадків передачі ВІЛ/СНІД від матері новонародженим.

Виступаючи перед членами Комісії, Юкіє Мокуо зазначила, що попри нетривалий час перебування її в Україні, вона в поїздках регіонами на практиці переконалася, наскільки ефективними є заходи, які вживаються владою і громадськістю для захисту інтересів дітей в Україні, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Порівняно з 2005 роком кількість дітей, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях, збільшилося в 20 разів, і це не просто цифри - за цим стоять близько 8 тисяч дітей, які отримали отчий дім і родину, і умови в яких вони проживають нічим не поступаються, а часом є кращими, ніж у пересічної української родини, - зазначила керівник Представництва.

Юкіє Мокуо додала, що за останні три роки кількість усиновлених дітей в Україні зросла майже на 50%, а загалом в Україні було усиновлено близько 35 тисяч дітей. Реформа здійснюється завдяки активному формуванню законодавчо-нормативної бази в інтересах дітей, активізації влади, бізнесу та громадськості в цілому, зростання їх свідомісної активності.

«Таким чином, Україна напередодні святкування світовим співтовариством 20-річчя Конвенції ООН про права дитини демонструє надзвичайні результати реалізації цього міжнародного документу на практиці», - зазначила Юкіє Мокуо і додала, що наша держава може бути прикладом для багатьох країн світу в цьому напрямку.

Керівник Представництва в цьому контексті також згадала ухвалення парламентом в цьому році Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період» до 2016 року» та затвердження заходів з виконання у 2010 році цієї програми, зауваживши, що попри глобальну фінансову кризу на фінансування заходів з охорони дитинства передбачено чималі кошти з державного бюджету.

Це все підтверджує, наголошує Юкіє Мокуо, що в Україні державна та суспільна турбота про дітей є реальним фактом, а не декларацією.

Міністерство України у справах молоді, сім'ї та спорту

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter