22 сентября, 2009 19:49

Підсумовуємо п'ять років інтенсивної роботи та поступ у справі подолання епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні

22 вересня 2009 року відбулася заключна конференція за результатами виконання першої в країні програми "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" 2004-2009 рр., підтриманої Глобальним Фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Саймон Моллісон, представник Секретаріату Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД (Великобританія), презентував підсумковий звіт Програми і висловив щиру вдячність багатьом людям, чиї зусилля, досвід та відданість справі сприяли успіху Програми за підтримки Глобального фонду.

Звіт містить глибокий аналіз національних заходів із протидії епідемії ВІЛ/СНІДу, який базується на показниках, зібраних під час загальнонаціональних досліджень, згодом проаналізованих та схвалених відповідними державними установами.

Міністерство освіти і науки України спільно з Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні, неурядовими організаціями ГО "Здоров'я через освіту" та проект ХОУП, Національним педагогічним університетом ім. М.П. Драгоманова, Центральним інститутом післядипломної педагогічної освіти АПН України, Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи забезпечило реалізацію освітнього компоненту Програми.

За період реалізації Програми міністерством створено стратегію профілактики, спрямовану на молодь, та розширено співпрацю з неурядовим сектором з метою її реалізації.

За п'ять років діяльності було досягнуто певних обнадійливих результатів.

Так, у школах країни запроваджено нову методику - освіту на основі розвитку життєвих навичок, спрямовану на заохочення дітей до здорового способу життя, розвиток навичок безпечної поведінки, а також упевненість у собі та аналітичні здібності для того, щоб приймати виважені рішення.

Близько 15 тисяч вчителів пройшли професійне навчання в закладах післядипломної педагогічної освіти.

Натепер програмами з профілактики ВІЛ-інфікування у рамках загальної шкільної програми охоплено три мільйони учнів.

За інформацією Голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Світлани Черенько, у 2008 році кількість ВІЛ-інфікованих серед молоді 15-24 років уперше почала зменшуватися (13,2%; у 2004 р. - 17,9%).

У підсумковому звіті програми "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" 2004-2009 рр., зазначено: "Освіта на основі життєвих навичок профілактики є результатом співпраці, а також спільною програмою Міністерства освіти і науки України, педагогічних навчальних закладів і шкіл, а також Альянсу-Україна і його партнерських неурядових організацій. Це блискучий приклад того, як міжгалузеве співробітництво може запропонувати інноваційні методології та сприяти широкому охопленню і сталості програм у сфері протидії ВІЛ/СНІДу".

На разі існує потреба продовження роботи щодо забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції в школах та розширення запровадження освітнього компонента первинної профілактики на інші рівні освіти.

Міністерство освіти і науки України

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter