24 Березня, 2017 07:56

В Україні пройде акція з безкоштовної перевірки на туберкульоз

З нагоди Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу, що відзначають щороку 24 березня, та в рамках інформаційної кампанії «Разом зупинимо туберкульоз» в Україні пройде Всеукраїнська акція скринінгу населення на туберкульоз. Таким чином, кожен може безкоштовно пройти обстеження на туберкульоз та одразу отримати попередній результат.

Акція проходитиме в громадських місцях окремих міст, сіл та селищ, відповідно до графіку роботи мобільних цифрових флюорографів кожного регіону.

Завантажити графік


Інформаційна довідка

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх. Спочатку хвороба протікає приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Як правило, лікування такого хворого розпочинається пізно і вимагає більших затрат часу та зусиль.

Ранній початок лікування при туберкульозі – запорука успішного одужання. Адже, внаслідок раннього виявлення та правильно проведеного лікування людина припиняє виділяти мікобактерії туберкульозу у навколишнє середовище і нікого не заражає, при цьому одужання досягається швидше та легше.

В Україні є ефективні ліки проти туберкульозу, їх може безкоштовно отримати кожен хворий.

У 2016 р. захворюваність на ТБ, що включає нові випадки та рецидиви, серед усього населення України становила 67,6 на 100 тис. населення (2015 р. – 70,5).

Найвищий рівень смертності від ТБ у 2015 р. зареєстровано у Луганській (18,1 на 100 тис.) та Херсонській (18,6 на 100 тис.) областях, найнижчий - м. Київ (5,8 на 100 тис. населення) та Тернопільській (6,9 на 100 тис.) області.

Центр громадського здоров'я МОЗ України

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Матеріали по темі