1 Грудня, 2022 05:07

Сьогодні всесвітній день боротьби зі СНІДом. Україна займає одне з перших місць у Європі за темпами зростання епідемії

В Україні 257 тисяч людей інфіковані ВІЛ. З них третина досі не знають, що є носіями ВІЛ

Сьогодні всесвітній день боротьби зі СНІДом. На жаль досі Україна займає одне з перших місць у Європі за темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІДу. А в умовах війни ризик інфікування суттєво зростає. Тому дуже важливо тестуватися.

За оцінками центру громадського здоров’я загалом в Україні 257 тисяч людей інфіковані ВІЛ. З них третина досі не знають, що є носіями ВІЛ, вказують в ЦГЗ.

«Під час війни може здаватись, що інших проблем не існує. Але це не так. Тому ми не залишаємо без уваги ВІЛ-позитивних людей і особливо дітей, забезпечуючи їх продуктами харчування, медикаментами та своєчасною діагностикою стану здоров‘я. Боротьба з епідемію ВІЛ/СНІДу зробила нас стійкими. Війна зробила нас незламними. Ми точно станемо сильнішими і виборемо право на свободу, толерантність, доступ до лікування та якість життя!» - зазначила директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Сердюк.

Фонд Олени Пінчук, не зважаючи на війну надалі допомогає сім’ям, які живуть з ВІЛ/СНІД. З початку повномасштабного вторгнення були закуплені продовольчі набори на загаль суму 4,5 мільйонів гривень. Це пацієнти Київського регіону, які опинились в складному економічному становищі. На першому етапі це важкохворі люди, які живуть з ВІЛ, пацієнти які лікують туберкульоз та сім'ї ВІЛ-інфікованих діток.

Також лікарі продовжують роботу з ранньої діагностики та лікування дітей з ВІЛ у найвіддаленіших куточках України завдяки проєкту «Мобільні клініки». Зараз ми очікуємо на новий автомобіль для Київської мобільної клініки при НДСЛ «Охматдит», яка протягом року відвідує до 7 регіонів України. Кошти на нього частково (25 000 Євро) передав Німецький фонд боротьби зі СНІДом.

Залишатися стійким до ВІЛ-інфекції можна. І тестування є першим кроком, аби продовжувати повноцінне життя, створювати сім’ю та народжувати дітей.

Закликаємо усіх охочих безкоштовно пройти експрес-тестування У Dialog hub на Володимирській, 43 у dialog hub Фонду Олени Пінчук. Це безкоштовно і анонімно! За 2022 рік тестування пройшли 1 707 осіб.

ВІЛ-інфекція — інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Якщо довго не лікувати ВІЛ-інфекцію, вона руйнує імунну систему та призводить до синдрому імунодефіциту людини СНІДу. Це вже четверта стадія захворювання, яка може бути смертельною.

ВІЛ може жити в організмі людини багато років, не викликаючи ніяких симптомівг, і передаватися іншим людям, перш ніж з'являться якісь ознаки захворювання.

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter