25 Жовтня, 2023 10:21

Сексуальній освіті в Україні бути! Міністр освіти взяв участь у відкритому діалозі щодо запровадження сексуальної освіти в школах.

Фонд Олени Пінчук, студія онлайн-освіти EdEra та ГО «Фонд Маша» провели відкритий діалог щодо стратегії реформування сексуальної освіти в Україні. В обговоренні взяв участь Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та представники громадськості, які працюють у сфері сексуальної освіти.

Сексуальній освіті в Україні бути! Міністр освіти взяв участь у відкритому діалозі щодо запровадження сексуальної освіти в школах. / Фонд Олени Пінчук

В Україні питання сексуальної освіти ще не отримало статусу обовʼязкового елемента шкільної програми, коли, наприклад, у деяких країнах Європи цей предмет є обовʼязковим вже кілька десятків років. Чому це важливо? За даними UNICEF середній вік початку статевого життя в Україні — 14,4 років у хлопчиків та 15,1 у дівчаток, а за даними Міністерства охорони здоровʼя тільки за 2018 рік 118 дівчат, молодших 14 років, стали матерями, а понад 5700 народили у віці від 15 до 17 років. Та найгірша ситуація із вірусом імунодефіциту, Україна посідає перше місце в Європі за швидкістю розповсюдження ВІЛ-інфекції.

«Ми щасливі, що нарешті нам вдалося побудувати відкритий діалог між державою і громадським сектором щодо реформування сексуальної освіти та залучити до нього чи не всіх “гравців”. Тішить, що з одного боку Міністерство освіти і науки України відкрите до співпраці, а з іншого — громадські організації та незалежні експерти готові активно долучатися до спільної роботи. У таких соціально значущих сферах не має бути конкуренції, має бути синергія!» — зазначила Ольга Сердюк, директорка Фонду Олени Пінчук.

Згідно з дослідженням UNESCO, впровадження сексуальної освіти в школах сприяє підвищенню знань молоді про своє тіло і стосунки, ставлення до сексуального та репродуктивного здоровʼя, відстроченню віку початку статевого життя, частішому використанню засобів контрацепції.

«Наша команда давно займається тематикою статевого виховання та наслідками його відсутності, такими як домашнє насилля чи гендерна дискримінація. Масштаби проблеми в Україні величезні, навіть прогресивні освічені люди, з якими я взаємодіяла на наших заходах, стигматизують тему сексу та сексуальності, табуюють її у своїх родинах. На додаток, до сексуальної освіти ставляться як до того, що спонукатиме їхніх дітей до раннього початку сексуального життя, а це абсолютно не так», — зауважила співзасновниця ГО «Фонд Маша» Марія Єфросиніна.

СЕО EdEra Ілля Філіпов презентував аналіз успішних прикладів імплементації сексуальної освіти за кордоном — у США, Швеції та Великобританії, а також окреслив покрокове рішення реалізації сексуальної освіти в Україні з урахуванням основних викликів та структури розвитку сексуальної освіти від UNESCO. 

«Щоб запустити реформу сексуальної освіти в Україні, недостатньо просто взяти закордонні приклади та зробити так само або ж пропрацювати аудиторію вчителів і думати, що вони всього навчать дітей. Важливо якісно та комплексно працювати з усіма стейкголдерами — вчителями, батьками та дітьми. Для кожної аудиторії повинні бути свої унікальні проєкти, які відповідають їхньому запиту, та велика комунікаційна кампанія з просвітництва на тему сексуальної освіти та сексуального виховання», — відмітив Ілля Філіпов, CEO студії онлайн-освіти EdEra.

Учасники діалогу долучилися до визначення найбільших викликів, що стоять перед впровадженням сексуальної освіти. Результатом цього відкритого діалогу стане розроблення дорожньої карти щодо запровадження сексуальної освіти у школах та створення експертної робочої групи, яка розпочне працювати над її втіленням.

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter