1 Грудня, 2020 06:30

ПЕРША СВІТОВА ХВИЛЯ

Ці рядки - про епідемію, але не ту, якій зараз присвячена левова частка публікацій і розмов. Сьогодні дуже мало згадують про те, що коронавірус - не перша епідемія сучасності, яка охопила майже всю планету. Першою світовою хвилею був СНІД. Був - і залишається. Особливо тепер, коли фокус уваги людства змістився від нього.

Незважаючи на відмінності двох епідемій, в них багато схожого. Темпи поширення епідемії в більшості країн загрозливо високі. І з обома цими загрозами можна досить ефективно справлятися, якщо дотримуватися простих заходів безпеки.

Мені здається, що сьогодні СНІД повинен нагадувати нам про дві дуже важливі речі.
По-перше - паніка перед коронавірусом не має права затьмарювати потреби хронічно хворих людей.

Люди з діагнозом ВІЛ/СНІД - це одна з уразливих категорій в період пандемії коронавируса. Забувати про них - несправедливо.

Друга річ, пов'язана зі СНІДом, більш позитивна. Багаторічний досвід боротьби з епідемією доводить: запобіжні заходи працюють. Неухильне використання засобів захисту приносить результат.

Відповідальна поведінка підвищує наші шанси в добрій формі дочекатися того часу, коли коронавірус піде з нашого життя. Але полегшення від завершення пандемії не може бути приводом розслаблятися. Тому що - і це дуже важлива відмінність СНІДу від COVID - вакцини від нього до цих пір немає.

А це означає, що відповідальна поведінка і елементарні, але обов'язкові запобіжні заходи повинні залишатися для всіх нас нормою і в пост-ковідну епоху.
Одним словом - захищаємося від ковіда, але не забуваємо про СНІД.

Олена Пінчук, засновниця фонду.

 

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter