28 Листопада, 2023 22:16

Фонд Олени Пінчук дослідив, що українці знають про ВІЛ/СНІД

Тільки третина опитаних користується презервативами, тоді як Україна займає перше місце в Європі за швидкістю поширення ВІЛ. Впровадження сексуальної освіти може змінити ситуацію.
Фонд Олени Пінчук дослідив, що українці знають про ВІЛ/СНІД / Фонд Олени Пінчук

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Фонд Олени Пінчук представив дослідження, яке показує, що українці знають про ВІЛ/СНІД. Оскільки Україна досі займає перше місце в Європі за швидкістю розповсюдження ВІЛ, тож важливо дізнатися, як змінилась ситуація з обізнаністю українців про шляхи передачі ВІЛ та методи запобігання інфікуванню.

Проведене на платформі Gradus* дослідження 2023 року на замовлення Фонду Олени Пінчук показало дуже високу обізнаність українців щодо ВІЛ (97% знають що таке ВІЛ та СНІД, та 92% – знають, що можна запобігти інфікуванню). Водночас результати демонструють досить великий рівень стигматизації потенційних груп ризику. До таких груп відносять людей, які займаються проституцією (85%), споживачів наркотиків (85%), сексуальні меншини (54%), медичних працівників (43%), безхатьків (32%). Також 7% населення у віці 18-60 років до груп підвищеного ризику відносить військових. Серед основних причин називають поранення (33%), переливання крові (23%), контакт з кров’ю (18%), польову медичну допомогу (16%), контакт з пораненими ВІЛ-інфікованими (14%), незахищені статеві контакти (10%). 

unnamed

Навіть знаючи про шляхи передачі ВІЛ (кров, незахищений статевий акт) — люди не завжди використовують презервативи, які запобігають не лише небажаній вагітності, а й інфікуванню ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом. Майже третина опитаних (30%) ніколи не користуються презервативами. Проте серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, даний показник становить 16%. Завжди або у більшості випадків 37% населення користується презервативами. Серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник складає 46%.

«Протягом двадцяти років невпинної роботи Фонду ми приділяли особливу увагу зупиненню епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. За цей час вже багато зроблено, але перед нами важливе завдання – впровадити регулярне тестування людей на ВІЛ і використання презерватива як норму. На жаль, необізнаність і байдужість до власного здоров'я в умовах війни дає нам нові виклики. Багато людей досі відкладають на потім піклування про себе. Ми маємо допомогти в тому, щоб турбота про своє здоровʼя стала пріоритетом для кожного українця і українки»,— зазначила засновниця Фонду Олена Пінчук.

0

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, передача вірусу статевим шляхом у гетеросексуальних парах (чоловіка і жінки) становить 68,3% від усіх нових випадків ВІЛ. Більшість населення часто не сприймають себе як групу ризику інфікування ВІЛ і, можливо, ніколи не отримували послуг з тестування на ВІЛ.

Під час дослідження було виявлено ще одну проблему: низький рівень тестування на ВІЛ. Лише 22% опитуваних декларували, що здавали тест на ВІЛ за останній рік. Цей рівень трохи вищий серед людей у віці 25-34 років: кожен третій (32%) з них здавав тест за останній рік.

«Високий рівень стресу, життя у постійній небезпеці та напрузі, а також втома від війни призводять до того, що люди менше піклуються про власне здоров'я чи нехтують базовими принципами його збереження. Ми бачимо ці сигнали і в інших дослідженнях, які проводимо від початку повномасштабного вторгнення. Проте, результати, які ми отримали зараз, є дуже обнадійливими. Адже обізнаність про ВІЛ/СНІД серед дорослого населення України складає 97%. І це надзвичайно важливо, особливо в країні, де йде війна, і ризики поширення хвороби збільшуються», — говорить Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Результати дослідження свідчать про те, що важлива не лише загальна обізнаність людей про епідемію ВІЛ/СНІДу, а й ототожнювання себе з потенційною групою ризику . Усвідомлення ризиків сприятиме формуванню безпечної поведінки та включенню тестування на ВІЛ до рутинних медичних обстежень. Комплексне впровадження сексуальної освіти сприятиме культурним змінам в суспільстві, поширюючи етику використання презервативів та зменшуючи дискримінацію груп ризику.  

Детальніше з дослідженням можна ознайомитись нижче.

Довідка: Фонд Олени Пінчук 20 років займається протидією епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. З 2003 року Фонд проводить масштабні інформаційні кампанії, допомагає тим, кого торкнулась епідемія, залучає в Україну інноваційний міжнародний досвід тестування та лікування.

До російського вторгнення в Україні було приблизно 260 000 людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ), а поширеність ВІЛ становила приблизно 1% серед дорослого населення (включно з тимчасово окупованими територіями). Приблизно 180 000 (69%) ЛЖВ знають про наявність у них ВІЛ статусу. 

*Gradus — це передова платформа для ефективних маркетингових і соціологічних досліджень, яка забезпечує результати всього за 24 години, зберігаючи при цьому найвищу якість даних.

Фотогалерея
Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter