2 Червня, 2018 00:18

День з Елтоном Джоном: Фонд Олени Пінчук запросив на благодійний ярмарок тисячі киян

28 травня на Арт-заводі Платформа в Києві відбувся спеціальний благодійний Кураж Базар, гостем якого на запрошення Фонду Олени Пінчук став Елтон Джон, легендарний співак та засновник фонду по боротьбі зі СНІДом. 4,5 тисячи людей відвідало захід за день, і більшість з них взяли участь у освітній програмі, спрямованій на здоровий спосіб життя та безпечну поведінку. Кульмінацією дня стало звернення знаменитого музиканта до українців, організоване радіо Хіт FM, та інтерв’ю сера Елтона ведучим – у прямому ефірі радіостанції його слухали майже 900 тисяч чоловік. Загалом радіоаудиторія цього дня, присвяченого темі СНІДу, склала майже 2,4 мільйона слухачів.
День з Елтоном Джоном: Фонд Олени Пінчук запросив на благодійний ярмарок тисячі киян / Фонд Олени Пінчук

«Я радий знову бути в Україні! Ми з Фондом Олени Пінчук дуже багато працювали, щоб створити гарні умови життя для ВІЛ-позитивних людей в Україні. Я пишаюся тим, що ми зробили. Але попереду багато цілей. Ви знаєте, Україна у моєму серці! І ми не зупинимося, доки не досягнемо необхідного прогресу. Зупинимо СНІД разом!», – звернувся Елтон Джон до аудиторії, яка зустрічала його на благодійному ярмарку.

«Це був дуже важливий візит! Елтон по-справжньому любить Україну – наша країна для нього багато означає. Ми не лише обговорюємо результати наших спільних дій, але й будуємо плани на майбутнє. Думаю, що ми зробимо ще багато важливих та цікавих проектів для нашої країни», – сказала Олена Пінчук.

В рамках перебування Елтона Джона у Києві Фонд Олени Пінчук за партнерської підтримки Арт-заводу Платформа, Кураж Базару, Всеукраїнської Мережі ЛЖВ та радіо ХIТ FM розробив та провів інформаційну благодійну акцію «День з Елтоном Джоном», метою якої є профілактика і залучення українців до боротьби зі СНІДом в Україні.

Гості заходу відвідали фотовиставку, яка присвячена історії 11 років спільної діяльності Фонду Олени Пінчук та СНІД-Фонду Елтона Джона. Відвідувачам виставки був показаний міжнародний арт-проект, створений одним із найвідоміших сучасних художників Ай Вей Веєм на прохання Елтона Джона.

Радіо Хіт FM з інтерактивної студії вело спеціальні репортажі та проводило спеціальні інтерв’ю з учасниками та гостями акції в реальному часі із трансляцією по всій території Арт-заводу Платформа. Музична програма ефіру була повністю присвячена творчості Елтона Джона.

Багаторічний партнер Фонду Олени Пінчук – Всеукраїнська Мережа ЛЖВ представила інтерактивну програму, до якої увійшли квести (близько 560 учасників), освітній лекторій (більше 240 слухачів) та лабіринт, тестування на ВІЛ тощо. Відомі українські медійники та активісти читали лекції, зокрема, про толерантність та недискримінацію, про сексуальну просвіту та біологію сексуальності.

Упродовж дня працював безкоштовний пункт швидкого тестування на ВІЛ, де пройшли тест 980 чоловік. Альянс громадського здоров’я потягом дня проводив тренінги щодо сексуального здоров’я, а також розповсюдив під час акції більше 2 000 презервативів. Крім того, фахівці Альянсу провели 240 тестів на ВІЛ, сифіліс та гепатити.

5 000 відвідувачів завантажили мобільний додаток від Всеукраїнської мережі ЛЖВ та пройшли онлайн-тестування, що визначає ризик можливого інфікування на ВІЛ. Першими цей тест цього дня випробували Елтон Джон та голова правління СНІД-Фонду Елтона Джона Девід Ферніш.

Під час благодійного заходу було зібрано 450 тисяч гривень, вони будуть спрямовані на підтримку освітнього центру для молоді у Києві, який створює Фонд Олени Пінчук. Елтон Джон завітав до приміщення, де буде розташовано центр, та залишив свій автограф на стіні.

Елтон Джон відвідав зіркову алею благодійного ярмарку, де відомі українські музиканти та телеведучі продавали свої речі, щоб зібрати благодійні пожертви на боротьбу зі СНІДом. Спеціально для знаменитого гостя відвідувачі ярмарки влаштували флешмоб – вони хором заспівали його пісню та привітали його оплесками.

Наступного дня Елтон Джон, Девід Ферніш та Олена Пінчук разом з міністром охорони здоров’я Уляною Супрун відвідали медичний центр «100% життя», створений Всеукраїнською мережею ЛЖВ. Центр, який є частиною електронної медичної системи eHealth, надає послуги як пацієнтам загального потоку, так і представникам спільноти людей, що живуть з ВІЛ, та представникам груп ризику. Гості познайомилися з лікарями та пацієнтами центру, розпитали про принципи та стандарти його роботи. Сучасне обладнання для гінекологічного кабінету у цьому центрі придбано на кошти, надані Фондом Олени Пінчук.

Цей захід став продовженням комплексної програми та інформаційної кампанії, спрямованої на профілактику і боротьбу зі СНІДом в Україні, яку Фонд Олени Пінчук вже понад 10 років реалізує у партнерстві з Фондом Елтона Джона та іншими організаціями. Напередодні, ввечері 27 травня, на великому екрані головної сцени Кураж Базару був показаний запис вже легендарного концерту, який співак дав на Майдані Незалежності в Києві у червні 2007 року і на якому він звернувся до всіх українців із закликом «Зупинимо СНІД разом!».

#День_з_Елтоном_Джоном, #Елтон_на_Куражі, # Зупинимо_СНІД_разом!

«День з Елтоном Джоном» — інформаційна благодійна акція, організована Фондом Олени Пінчук за партнерської підтримки Арт-заводу Платформа, Кураж Базару, Всеукраїнської Мережі ЛЖВ та радіо ХIТ FM, метою якої є профілактика ВІЛ/СНІДу та залучення українців до боротьби зі СНІДом в Україні.

Історія співпраці Фонду Олени Пінчук та СНІД-Фонду Елтона Джона

2007 рік. Перший благодійний концерт на Майдані Незалежності в Києві, присвячений боротьбі зі СНІДом в Україні. Послухати знаменитого музиканта прийшли більше 200 тисяч українців. У прямому ефірі концерт дивилися близько 5 мільйонів глядачів.

2009 рік. Фонд Олени Пінчук та СНІД-Фонд Елтона Джона у Макіївському будинку дитини презентували спільний проект допомоги ВІЛ-позитивним дітям – «Діти плюс».

2010 рік. Олена та Віктор Пінчук у Нью-Йорку отримали нагороду СНІД-Фонду Елтона Джона Enduring Vision («Погляд у майбутнє») за багаторічну громадську діяльність та протидію епідемії ВІЛ/СНІДу.

2011 рік. Елтон Джон та Олена Пінчук презентували у Києві другий спільний проект, спрямований на допомогу безпритульним молодим дівчатам, уразливим до інфікування ВІЛ.

2012 рік. За день до фіналу ЄВРО-2012 на головній площі України виступили легендарні музиканти Елтон Джон і гурт Queen з Адамом Ламбертом. Концерт був організований Фондом Олени Пінчук та присвячений боротьбі зі СНІДом. Він зібрав 250 тисяч людей на Майдані та прилеглих вулицях, а також 17 мільйонів телеглядачів.

2013 рік. В Україні почав працювати проект «Чесна гра», який допомагає розказати про ВІЛ/СНІД українським дітям та підліткам через правила гри у футбол. Проект запустився завдяки благодійним пожертвам, які зробили ВІП-гості на концерті у 2012 році.

2013 рік. У Києві відкрилася соціальна квартира для тимчасового перебування вагітних дівчат та молодих жінок, які опинилися у скрутних життєвих обставинах. Вона функціонує завдяки підтримці спільного проекту Фонду Олени Пінчук та СНІД-Фонду Елтона Джона.

2015 рік. Сер Елтон Джон на 12-й Щорічній  зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії виступив з промовою щодо прав людини та майбутнього України.

Результати спільних проектів

Соціальна квартира (притулок) почала працювати в Києві у травні 2013 року. Проект допомагає вагітним жінкам та молодим матерям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах через домашнє насильство, ризиковану поведінку або переміщення у зв’язку зі збройним конфліктом на сході Україні. У притулку допомогу отримують молоді жінки та дівчата, які пережили насильство, не мають безпечного житла або не можуть забезпечити своє проживання з дітьми. Ця соціальна квартира є одним з небагатьох об'єктів, які приймають жінок без документів. Одночасно тут можуть перебувати до шести матерів з дітьми. Вони можуть проживати в кімнатах, обладнаних усім необхідним для матерів з дітьми, навчитися догляду за дітьми, отримати комплексну соціальну підтримку, доступ до медичних послуг, пройти психологічне та юридичне консультування та заняття з профілактики ВІЛ, ТБ, вживання психоактивних речовин, попередження насильства тощо. Проект ведуть міжнародні організації HealthRight International («Право на здоров’я») та «Українська фундація громадського здоров’я».

За весь період роботи допомогу отримали 82 жінки та 81 дитина. Серед цих жінок 20 були вагітні, 6 –ВІЛ-позитивні. Крім того 9 – з числа внутрішньо переміщених осіб. 24 – у дитинстві були позбавлені батьківського піклування, 9 – в ранньому віці мали досвід перебування в будинку дитини, 24 – перебували в інтернатному закладі, 60 – пережили жорстоке поводження, 22 – мали досвід проживання на вулиці, у 55 жінок було відсутнє житло. Більшість клієнток проекту в результаті змогли знайти заробіток та знайшли можливість орендувати житло або відновити родинні зв’язки. Близько 30% жінок повернулися до біологічних сімей або до родичів, інші – почали самостійне життя.

Проект «Діти плюс» стартував у лютому 2008 року та працював до 2013 року в одинадцяти регіонах України. Його мета – поліпшити життя дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями, інтегрувати їх у соціальне середовище, змінити ставлення суспільства до таких дітей, допомогти їм перейти з дитячих будинків до прийомних сімей, до нових батьків і опікунів. Проект здійснювався Всеукраїнською мережею людей, що живуть з ВІЛ.

Завдяки фахівцям проекту 1 872 дитини, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу, залишилися в своїх біологічних сім'ях і не потрапили до інтернатів чи дитячих будинків. Такі сім'ї отримують допомогу психологів, соціальних працівників, юристів; ВІЛ-позитивні батьки беруть участь у групах взаємодопомоги і «Школах батьківства». Всього повний пакет соціальних послуг отримала 1 381 кризова сім'я.

За п'ять років роботи проекту у 119 ВІЛ-позитивних дітей-сиріт з'явилися нові сім'ї в Полтаві, Сумах, Миколаєві, Мелітополі, Харкові, Севастополі, Черкасах, Одесі, Сімферополі та Макіївці.

Співробітники проекту залучили до роботи з розкриття статусу з 1 326 дітей. В результаті проекту про свій статус дізналися 1 101 дитина. Така робота допомагає дітям максимально безболісно усвідомити свій статус і в подальшому сформувати стійку прихильність до лікування, щоб постійно дбати про своє здоров'я.

4 017 вчителів і вихователів пройшли тренінги на тему ВІЛ/СНІДу. Всього співробітники проекту провели 201 тренінг. Це допомагає зробити життя ВІЛ-позитивних дітей у школах і дитячих садах більш комфортним, а ставлення до них з боку педагогів і однолітків – більш толерантним.

Організатори

СНІД-Фонд Елтона Джона / The Elton John AIDS Foundation (www.ejaf.com) є однією з провідних міжнародних неприбуткових організацій, що безперервно працюють, для підтримки тих, хто постраждав від ВІЛ. За останні 25 років, за допомогою низки ініціатив зі збору коштів фонд зібрав понад 220 млн. фунтів стерлінгів. На кожен зібраний фунт стерлінгів фонд залучив ще 1 фунт від інших донорів та партнерів. Ці кошти використовуються для фінансування програм, які допомагають полегшити долю людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом або є в зоні ризику. Цілі діяльності фонду: запобігти ВІЛ-інфекції, забезпечити лікування, припинити дискримінацію та сприяти соціальним та політичним змінам.

Фонд Олени Пінчук (www.antiaids.org) заснований у вересні 2003 року. У грудні 2017 року фонд оголосив, що боротьба зі СНІДом відтепер не буде єдиним напрямком його діяльності. В зв'язку з цим у назві організації більше не буде слова «АНТИСНІД». Але протидія епідемії ВІЛ/СНІДу залишиться однією з пріоритетних тем в роботі фонду. Основними напрямками його роботи будуть боротьба зі СНІДом і здоровий спосіб життя; менторські та освітні проекти, спрямовані на молодих дівчат і жінок; залучення в Україну найкращого міжнародного досвіду в гуманітарній сфері.

Партнери

Всеукраїнська Мережа людей, що живуть з ВІЛ (network.org.ua) — найбільша пацієнтська організація нашої країни. Її мета – подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. Мережа працює з пацієнтами та для пацієнтів, представляючи інтереси людей, які живуть з ВІЛ, у 25 регіонах країни.

Арт-завод Платформа (artzavodplatforma.com) — інтелектуальний кампус, найбільший творчий та культурний комплекс в Україні з унікальної екосистемою, у якій поєднується бізнес, мистецтво, освіта, фестивалі, коворкінг та надихаюча атмосфера. Філософія Арт-заводу Платформа — сприяти розкриттю творчого потенціалу людини у всіх сегментах креативної економіки, створюючи середовище для розвитку інновацій та нетворкингу.

Кураж Базар (kurazhbazar.com.ua) — благодійна київська барахолка с найбільшою інклюзивною дитячою зоною, розвагами для всіх, лекторієм, собачими тусовками та фуд-кортом, який зібрав всі улюблені заклади. Проводиться щомісячно на Арт-заводі Платформа.

ХIТ FM (hitfm.ua) — радіостанція №1 в Україні. Понад 10 років утримує лідерство на українському ринку радіо та має одну з найбільший мереж — понад 100 міст мовлення. 4 мільйони слухачів щотижня налаштовуються на ХIТ FM. В ефірі звучать топові хіти західних та українських поп-виконавців.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук: +380 67 466 8736, [email protected]. Фотогалерея
Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter