27 Сiчня, 2009 20:52

Фонд Вільяма Дж. Клінтона та Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» оголосили про результати свого дворічного співробітництва в Україні

Проект, який за підтримки Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» і Фонду Віктора Пінчука реалізує Ініціатива з ВІЛ/СНІДу Фонду Вільяма Дж. Клінтона, почав працювати в Дніпропетровській області восени 2006 року. Основні результати проекту: початок програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для споживачів ін'єкційних наркотиків; запуск першої в Україні дослідницької програми зі швидких тестів, яка дозволить тестувати на ВІЛ без застосування складного лабораторного обладнання у найвіддаленіших населених пунктах і створення системи навчання фахівців з лабораторної діагностики та лікування при ВІЛ/СНІДі. Проект розрахований на 5 років. Внесок Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» становить 2,5 мільйона доларів США.
Фонд Вільяма Дж. Клінтона та Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» оголосили про результати свого дворічного співробітництва в Україні / Фонд Олени Пінчук

Дніпропетровська область була обрана в якості пілотного регіону для цього проекту, оскільки в 2006 році це була область з найвищими в Україні темпами поширення ВІЛ/СНІДу та наркозалежності. З 1987 року й до 1 грудня 2008 року в області було зареєстровано 23 551 випадок ВІЛ-інфекції. На диспансерному обліку перебуває 15 405 осіб. Більш ніж половина випадків інфікування ВІЛ пов'язана з ін'єкційним вживанням наркотиків.

Замісна терапія – це лікування, при якому пацієнти, які страждають опіоїдною наркозалежністю, замість нелегальних наркотиків під контролем лікаря отримують препарат-замісник, наприклад, метадон. Такий препарат приймається тільки перорально (через рот). Він пригнічує потяг до інших опіатів і призводить до довготривалої фізичної, психологічної та соціальної стабільності. Як наслідок – зменшується кількість злочинів, пов'язаних з пошуком коштів для придбання наркотиків. Клієнти програм ЗПТ стають доступними для регулярної інформаційної профілактики. Крім того, знижується ризик поширення інфекційних захворювань – в першу чергу, ВІЛ-інфекції. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ЗПТ дозволяє знизити ризик передачі ВІЛ від людини, яка приймає терапію, оскільки для наркозалежних людей скорочується споживання наркотиків ін'єкційним шляхом з використанням загальних голок і шприців.

Програма ЗПТ для споживачів ін'єкційних наркотиків почалася в Дніпропетровській області в липні 2008 року. А вже у грудні 2008 року 302 пацієнти (170 з них ВІЛ-позитивні) отримували в медичних установах області препарат метадон у таблетованій формі. Всі пацієнти, які беруть участь у програмі, можуть також отримати послуги з діагностики та лікування інфекційних захворювань, консультації соціальних працівників.

Для України дуже важлива програма, яка дозволяє значно спростити і прискорити тестування на ВІЛ, оскільки лише один з п'яти ВІЛ-позитивних українців знає сьогодні про свій статус. Фонд Клінтона підготував і запустив дослідження, яке в майбутньому дозволить використовувати поряд із чинним на сьогодні методом підтвердження ВІЛ-статусу (він вимагає часу і спеціального лабораторного обладнання) комплекс з трьох швидких тестів різних виробників. Завдяки цьому можна ширше залучити до тестування представників найбільш уразливих груп – в першу чергу, споживачів ін'єкційних наркотиків та жінок секс-бізнесу. Крім того, такий підхід стане по-справжньому рятівним для маленьких і важкодоступних населених пунктів. Іноді в них, щоб дізнатися свій статус, пацієнт має чекати результатів свого тесту понад місяць. У майбутньому фахівці зможуть на місці проводити тестування й обирати підходи до подальшої діагностики і лікування, ґрунтуючись на результатах швидких тестів, результати яких відомі вже за 15-20 хвилин. Однак це стане можливим, коли будуть внесені поправки в чинне законодавство. Сьогодні встановити ВІЛ-статус людини можна тільки після перевірки результатів тестування в лабораторних умовах.

Швидкі тести на ВІЛ застосовуються в п'яти медичних установах області, у тому числі в туберкульозних та наркологічних диспансерах, що дозволяє наблизити цю послугу до представників груп ризику. За даними на кінець грудня 2008 року 900 осіб пройшли обстеження швидкими тестами на ВІЛ і лабораторні підтверджуючі дослідження, у кожного третього пацієнта тест на ВІЛ дав позитивний результат.

Для того щоб забезпечити більш якісне обстеження та лікування ВІЛ-позитивних людей у Дніпропетровській області, Фонд Клінтона залучає міжнародних експертів та впроваджує програму навчання і наставництва фахівців у сфері лабораторної діагностики, лікування при ВІЛ/СНІДі та наркотичній залежності. Учасниками програми стали вже понад 250 фахівців з усіх регіонів України.

ВІЛ/СНІД в Україні

За оцінками міжнародних експертів, в Україні сьогодні з ВІЛ/СНІДом живе близько 440 тисяч осіб (1,63% населення країни у віці 15-49 років). За даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом, споживачі ін'єкційних наркотиків складають 67% від усіх випадків ВІЛ-інфекції зареєстрованих з 1987 року.

В Україні програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) бупренорфіном реалізуються з 2004 року, метадоном – з 2008 року. Станом на 1 грудня 2008 року в програмах ЗПТ за підтримки Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на базі 54 лікувальних установ, розташованих у всіх областях України, 856 пацієнтів отримують лікування бупренорфіном, 1 398 – метадоном.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Об'єднаного агентства ООН з ВІЛ/СНІДу та Управління ООН з наркотиків і злочинності, замісна терапія – один з найефективніших видів фармакологічного лікування опіоїдної залежності та профілактики ВІЛ/СНІДу. Результати більш ніж 100 досліджень, проведених у різних країнах світу, містять переконливі дані про те, що ця терапія веде до зниження вживання нелегальних наркотиків; зменшення ризикованої поведінки, пов'язаної з ВІЛ/СНІДом; зменшення передозувань і поліпшення стану здоров'я; зниження кримінальної активності; поліпшення соціального функціонування і повернення до трудової зайнятості.

Замісна терапія метадоном і бупренорфіном впроваджується в 59 країнах світу. У 2005 році лікування метадоном у світі отримувало 875 000 пацієнтів.

Історія проекту

15 вересня 2004 року за сприяння Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між урядом України та Ініціативою з ВІЛ/СНІДу Фонду Вільяма Дж. Клінтона. У листопаді 2005 року міністр охорони здоров'я України від імені Уряду підписав доповнення до цього Меморандуму. Відповідно до цих документів, Україна була включена до складу Консорціуму країн із закупівель препаратів антиретровірусної терапії (АРТ), з метою забезпечення доступу до препаратів і продуктів для лікування і діагностики ВІЛ за спеціальними цінами. Також Фонд надає технічну допомогу уряду України, спрямовану на впровадження і розширення програм ЗПТ метадоном для споживачів ін'єкційних наркотиків, розвиток програм наставництва фахівців у галузі лікування ВІЛ/СНІДу, розширення доступу до тестування на ВІЛ із застосуванням швидких тестів і посилення лабораторної діагностики.

18 вересня 2006 року в Нью-Йорку було підписано угоду про співпрацю між Президентом Клінтоном, Оленою Пінчук і Віктором Пінчуком з реалізації цієї програми. Внесок Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» складе 2,5 мільйона доларів США. Зі свого боку Фонд Вільяма Дж. Клінтона забезпечує розробку та впровадження проекту з реалізації універсального доступу до лікування при ВІЛ/СНІДі і надає фахівців з його реалізації в Україні.

Про Ініціативу з ВІЛ/СНІДу Фонду Вільяма Дж. Клінтона

Починаючи з 2002 року Ініціатива з ВІЛ/СНІДу, проект Фонду Вільяма Дж. Клінтона, надає допомогу країнам у впровадженні широкомасштабних програм інтегрованої допомоги, лікування та профілактики. Ініціатива з ВІЛ/СНІДу тісно співпрацює з 22 країнами Африки, Азії, Східної Європи, Карибського басейну і Латинської Америки з метою побудови системи охорони здоров'я та забезпечення лікування ВІЛ/СНІДу шляхом надання урядам технічної допомоги, мобілізації людських і фінансових ресурсів, сприяючи поширенню кращих практик серед національних проектів. Наприклад, в рамках педіатричної програми та програми для сільської місцевості Фонд забезпечує догляд і лікування населення, для якого ці послуги недоступні. Також Фондом досягнуто угоди про зниження цін на ряд медичних препаратів і діагностичних систем, які тепер стали доступними більш ніж у 70 країнах світу, де мешкають понад 90 відсотків людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, з країн, що розвиваються. На сьогодні 1,4 мільйона чоловік у всьому світі отримують антиретровірусні препарати, закуплені в рамках угод, обумовлених Фондом. Додаткову інформацію можна знайти на сайті www.clintonfoundation.org.

Для отримання детальної інформації, будь ласка, звертайтеся до Ольги Руднєвої, директору Фонду Олени Пиінчук «АНТИСНІД»: [email protected], +380 44 490 4805.

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее мышью и нажмите Ctrl+Enter

Матеріали по темі